به گزارش راهبرد معاصر کرونا بیش از یکسال است که در جهان پدیدار شده است و میلیون ها قربانی از سراسر جهان گرفته است.کرونا از جین به کل جهان منتقل شد و موجب قرنطینه سراسری شد و به تازگی واکسن ویروس کرونا کشف شد. اما این ویروس در انگلیس جهش یافت و قرنطینه سراسری در انگلستان اعمال شد. روز گذشته وزارت بهداشت از ورود کرونای انگلیسی در ایران خبر داد و اولین مبتلا به کرونای انگلیسی در کردستان بود اما امروز دومین فرد مبتلا به کرونای انگلیسی در تهران شناسایی شد.
شناسایی دومین فرد مبتلا به کرونای انگلیسی در تهران
حسین قاسمی دبیر کمیته امنیتی، اجتماعی ستاد ملی کرونا در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، در پاسخ به این سوال که آیا پیشنهادی به ستاد مقابله با کرونا برای اعمال محدودیتهای بیشتر پس از تایید ورود کرونای انگلیسی در کشور شده است، گفت: تنها تفاوت کرونای جهش یافته انگلیسی با پیک اول کرونا، نوع ژن آن است و باید مثل قبل دستورالعملهای بهداشتی را رعایت کنیم.
او با اشاره به مورد یافت شده کرونای انگلیسی در کردستان گفت: پزشکان به ابتلای یک پزشک در کردستان که از انگلیس برگشته بود مشکوک بودند؛ اما آزمایش کرونای او منفی شد، ولی اسکنهای ریه او نشانی از بیماری کرونای جدید نشان میداد که او چند هفته قبل به این بیماری مبتلا شده است.
قاسمی بیان کرد: یک فرد دیگر در تهران وجود داشت که البته او هم از انگلیس به کشور آمده بود و بلافاصله طبق نظر پزشکانی که او را شناسایی کرده بودند خود را قرنطینه و ایزوله کرد، او هیچ ملاقاتی با افراد و اقوام نزدیک خود نداشته است، اما برای اطمینان بیشتر از نزدیکان او هم تست کرونا گرفته شد که پاسخ آن منفی بود، اکنون او در بیمارستان تحت درمان است.
دبیر کمیته امنیتی و اجتماعی ستاد مقابله با کرونا تاکید کرد: بجز این دو مورد تاکنون فرد جدیدی گزارش نشده است.
او افزود: هر نوع ویروس جهش یافته دیگری هم پیدا شود باز هم مردم باید بهداشت فردی را رعایت کنند تا گرفتار این ویروس نشوند.
قاسمی درباره تردد اتباع خارجی از کشورمان بیان کرد: همه کشورها بر اساس قوانینی که برای خود تعیین کردهاند، اتباع خود را میپذیرند، اما در کشور ثالث پیش بینی شده است، افراد طبق محدودیتها و ضوابط تعیین شده اسناد منفی بود تست خود را ارائه میدهند و میتواند وارد کشورهای مدنظر خود شود.
دبیر کمیته امنیتی و اجتماعی ستاد مقابله با کرونا اظهار کرد: نسبت به روزهای ابتدایی گسترش ویروس کرونا مدیریت شده و مرزهایمان بر اساس دستورالعملهای ابلاغ شده، فعالیت خود را انجام میدهند.
او درباره وضعیت استانها و شهرهای کشور گفت: در حال حاضر شهر سفید نداریم؛ شهرها متناسب با وضعیت روزانهی بستریشان به زرد، نارنجی و قرمز تقسیم شدهاند. در حال حاضر ۲۳ شهر نارنجی، ۲۱۰ شهر زرد و ۶ شهر قرمز وجود دارند؛ همچنین استانهای مازندران، گیلان و گلستان بیشترین حجم شهرهای نارنجی و قرمز را دارند.
شناسایی اولین مورد ویروس انگلیسی در ایران
سعید نمکی، بعد از ظهر سه شنبه در ارتباط زنده خبری، گفت: اولین مورد ویروس انگلیسی در ایران تایید شده است.
وی با اشاره به شناسایی اولین مورد ویروس انگلیسی در کشور، افزود: این هموطن که از انگلستان آمده بود، با اینکه تست پی سی آر او منفی شده بود، اما آزمایشات بعدی ثابت کرد که مبتلا به ویروس جهش یافته انگلیسی است.
نمکی با تاکید بر اینکه حال این بیمار خوب است، ادامه داد: اطرافیان این بیمار نیز تحت کنترل قرار گرفتهاند و هیچ مورد دیگری از ویروس انگلیسی مشاهده نشده است.
وزیر بهداشت افزود: اعلام این مورد به معنای ترس و وحشت هموطنان نیست و مردم بدانند همه چیز تحت کنترل است.
ورود کرونای انگلیسی به کردستان
در چند روز گذشته یک فایل صوتی مبنی بر ورود کرونای انگلیسی به کردستان در شبکههای اجتماعی دست به دست میشود. در این فایل گفته شده که، یک دکتر سنندجی طی سفری که هفته گذشته به انگلیس داشته در برگشت به کرونای جهش یافته که در انگلیس و برخی کشورهای دیگر مشاهده شده مبتلا شده است و اکنون در بیمارستان توحید سنندج بستری شده است.
در این فایل صوتی آمده است که وزارت بهداشت به طور جدی برای پیدا کردن راننده و سایر افرادی که با این دکتر در ارتباط بوده اند پیگیر است.
آرزو فلاحی مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در رابطه با صحت این موضوع گفت: این پزشک کردستانی اکنون به دلیل داشتن علائم کرونای جهش یافته در بیمارستان بستری است.
او افزود: تاکنون جواب کرونای این فرد طی دو تست pcr منفی اعلام شده و هنوز به طور قطعی بیماری او مشخص نشده است.
فلاحی گفت: جواب آزمایشات این پزشک برای بررسی بیشتر به تهران ارسال شده و در دست بررسی است.
او به هموطنان هشدار داد که پروتکلهای بهداشتی و قرنطینه ۲۰ روزه را تا اطلاع ثانوی جدی بگیرند.
گفته میشود حدود ۷۰ درصد از نوع رایج این ویروس قدرت سرایت پذیری بیشتری دارد.
این نوع از ویروس کرونا برای نخستین بار در حدود سه ماه پیش در بدن بیماران انگلیسی مشاهده شده است، اما توالی کامل ژنوم آن اخیرا انجام شده است.
این ویروس جهش یافته در ابتدا ویژگی خاصی از خود بروز نمیدهد و به همین دلیل محققان آن را در زمره جهشهای متعددی که یک ویروس به طور عادی انجام میدهد، میدانستند.
علائم کرونای انگلیسی چیست؟
گونه جدیدی از ویروس کرونا با سرعت انتقال سریعتر در انگلستان کشف شده که در حال انتشار در نقاط دیگر جهان است و بهدلیل نوع جهشی که داشته، نگرانیهای جدی را در سطح جهان به وجود آورده است.
نگرانی از شیوع کرونای خطرناک انگلیسی باعث شده تا بسیاری از کشورها سفر اتباع انگلیس را ممنوع کرده و جلوی پروازهای خارجی این کشور را نیز بگیرند.
تحقیقات دانشمندان در آمریکا، انگلیس، و دیگر نقاط جهان نشان داده است ویروس کرونای جدید باعث ایجاد علائم شدید در بیماران نمیشود. تحقیقات دانشمندان انگلیسی بر روی بیش از یک هزار و ۷۰۰ بیمار مبتلا به کرونا نشان میدهد هیچ ارتباط معناداری میان ابتلا به نوع جهش یافته ویروس و افزایش نرخ مرگ و میر یا بستری شدن در بیمارستان وجود ندارد.
ویژگیهای کرونای جدید جهشیافته:
از گونههای قبلی واگیردارتر است.
دو برابر عفونیتر است.
سرعت انتشارش ۷۰ درصد بیشتر است.
به سرعت جایگزین گونه قبلی میشود.
آزمایشش هفتهها یا شاید ماهها طول میکشد.
آنتیبادی نجاتیافتگان تأثیر کمتری روی آن دارد.
اولین بار در شهریور ماه شناسایی شد اما تا الان توسط نخستوزیر انگلیس پنهان شده بود و دوسوم مبتلایان در انگلیس حامل این ویروس بودند.
واکسنهای فعلی قادر به مقابله با آن هستند اما اگر باز هم جهش کند، ممکن است واکسنها کارآیی نداشته باشند.
محققان میگویند ویروس کرونای جهش یافته جدید قابلیت سرایت بیشتری دارد و همین موضوع میتواند شمار مبتلایان به کووید ۱۹ در جهان را افزایش دهد. تحقیقات نشان میدهد در انگلیس نسبت افرادی که به ویروس کرونای جهش یافته مبتلا شده اند نسبت به کسانی که به ویروس کرونا معمولی آلوده شده اند، در حال افزایش است.
این نسخه جهش یافته کووید ۱۹ که برای نخستین بار در ماه سپتامبر در انگلیس مشاهده شد، تاکنون در دستکم ۱۸ کشور مختلف از جمله ژاپن، سوئد، آلمان، فرانسه و کانادا پخش شده است.
ویروس کرونای انگلیسی چقدر خطرناک است؟
دنیا یکبار دیگر بهخاطر کرونا دارد بههم میریزد اما اینبار نه بهخاطر چین و ووهان و آن سوپ مشکوک خفاشاش بلکه بهخاطر آنچه که در مناطق جنوبی انگلیس به شکلی مرموز در حال گسترش است.
تقریبا هیچ محفل علمی، حتی سازمان جهانی بهداشت نمیدانند که دقیقا چه اتفاقی در جزیره رخ داده و چه بر سر ویروس کرونا آمده اما تقریبا همه یقین دارند جهشی در این ویروس روی داده که آن را از ویروسی که در ماههای اخیر بود و میشناختیم، خطرناکتر کرده است.
وزیر بهداشت انگلیس گفته است شیوع گونه جهشیافته کرونا از کنترل دولت خارج شده و چارهای بهجز تشدید محدودیتها نیست، سازمان جهانی بهداشت نیز قول داده تا اطلاعات بیشتری در مورد ویژگیهای ویروس جهشیافته بهدست بیاورد و مردم جهان را مطلع کند. اما بسیاری از کشورها تصمیم گرفتهاند قبل از اینکه موضوع به فاجعهای جهانی تبدیل شود از شیوه قطع ارتباط با انگلیس استفاده کنند.
کشورهای بلژیک و اتریش برای ممنوعیت سفرهای هوایی و زمینی به انگلیس برنامهریزی کردهاند و دولتهای هلند و ایرلند نیز پروازها از مبدا این کشور را تا اطلاع ثانوی متوقف کردهاند. شرکت هواپیمایی کیالام نیز همه هواپیماهای خود را بدون مسافر از انگلیس خارج کرده و شرکت ریلی یورو استار نیز سفرهای میان لندن، بروکسل و آمستردام را معلق کرده است.
حتی عربستان سعودی، حج عمره زائران خارجی را تعلیق و همه پروازهای بینالمللی را لغو کرد تا به این ترتیب، انگلیس بعد از چین، ایتالیا و اسپانیا، حتی کشور خودمان که در برهههای مختلف این انزوای کرونایی را تجربه کردند، اینبار در قرنطینهای دولایه قرار بگیرد؛ اول قرنطینهای که جهان برایش تدارک دیده و دوم قرنطینه داخلی که باعث میشود میلیونها نفر در انگلیس، ولز و اسکاتلند در آستانه سال نو مسیحی در خانه بمانند.
از تهران تا لندن در مسیر هوایی، 4436کیلومتر معادل 5/8ساعت راه است، ولی اتفاقاتی که با سرعت در انگلیس در جریان است این فاصلهها را بیمعنی کرده، چنانچه حالا خیلیها در ایران، جایی که هنوز با مرگهای روزانه سه رقمی دست و پنجه نرم میشود و دیروز باز هم 6000 نفر کرونا مثبت شدند، نگرانند که نکند ویروس جهشیافته انگلیسی به طریقی وارد کشور شود و ماجراهای کرونا در ایران را از آنی که هست پیچیدهتر کند.
البته بگوییم که شهرام آدمنژاد، معاون حمل و نقل وزیر راه و شهرسازی کشورمان دیروز قاطعانه اعلام کرد به هیچ عنوان پرواز رفت و برگشت میان ایران و انگلیس (تهران-لندن-منچستر) انجام نمیشود و به دستور ستاد ملی مقابله با کرونا این وضع تا دو هفته ادامه دارد و ما نیز به جرگه کشورهای مراقب پیوستهایم.
کاری نداریم که عدهای در کشورمان با نقاب پزشک در فضای مجازی تبلیغ میکنند که این نگرانیها همه بیهوده و نوعی سیاسیکاری است تا تنور وحشت را گرم کنند یا تلاشی است از سوی واکسنسازها که اگر مردم واکسن زدند و دوباره به کرونا مبتلا شدند از زیر بار مسؤولیت فرار کنند، ولی کسانی که واقعا صاحبنظرند و اهل تحقیق و پژوهش همگی معتقدند باید این جهش انگلیسی را خوب رصد کرد و باید مراقب اوضاع بود تا نکند از جایی که فکرش را نمیکردیم ضربه بخوریم.