به گزارش راهبرد معاصر، ممکن است بعضی روزها همه چیز در مورد خانواده، شغل و کل زندگی خوب پیش رفته باشد، اما شما به شدت احساس کلافگی داشته باشید. از طرفی زمانهایی هستند که بین جلسات کاری یا بعد از وقت ناهار به شدت وسوسه میشوید که یک چرت طولانی مدت داشته باشید و همین موضوع کاملا فکر شما را درگیر میکند، اما این کار را انجام ندهید.
خواب ظهر در کل جهان یک کار رایج است و عموماً یک عادت سالم محسوب میشود. دیدگاه رایج این است که چرت زدن باعث بهبود عملکرد و تعاملات بین افراد میشود و کمبود خواب آنها را جبران میکند که البته مطالعات ما این عقاید را به چالش میکشد. اما در این مورد آنالیزهای زیادی انجام شده است که به رابطه بین چرت زدن و خطر مرگ، نگاهی انداخته است که مخصوصاً بیماریهای قلبی عروقی را نیز شامل میشود. آنها ۲۰ مطالعه را به طور کلی روی ۳۱۳۶۵۱ نفر انجام دادند. در آن مطالعات ۳۹ درصد از شرکت کنندهها اعلام کردند که در طول روز چرت میزنند.
عوارض چرت ظهر
** در نتایج بررسی و مطالعات آنها چرت طولانی بیشتر از ۶۰ دقیقه، ۳۰ درصد خطر ابتلا به بیماریهایی که موجب مرگ میشوند و ۳۴ درصد خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را نسبت به کسانی که چرت میزنند، افزایش میدهد. **
زمانی که چرت روز را با خواب شبانگاهی مقایسه میکنیم متوجه میشویم که این خواب در طول روز میتواند عاملی برای ایجاد مشکل و خطر باشد. البته برای افرادی که شبها بیش از شش ساعت میخوابند. محققان به این نتیجه رسیده اند که چرت کوتاه مدت کمتر از یک ساعت معمولاً فرد را در معرض بیماریهای قلبی عروقی قرار نمیدهد.
ظهر چرت بزنیم یا چرت نزنیم؟
هنوز تحقیقات در مورد چرت زدن در طول روز کامل انجام نشده است، اما بعضی از محققان بیان میکنند که چرت زدن میتواند فواید زیادی از جمله بهبود وضعیت حافظه و هوشیاری داشته باشد. خواب از دست رفته شما را جبران میکند و سطح فشار خون را کاهش میدهد. از طرفی تحقیقات دیگر نشان میدهد که چرت زدن تا ۳۷ درصد میتواند خطر مرگ را بکاهد، اما محققان هنوز در مورد فواید واقعی چرت زدن مطمئن نیستند.
تحقیقات دیگر نشان میدهد که اگر در طول روز چرت بزنید، خوابیدن برای شما هنگام شب سختتر میشود. به همین دلیل متخصصان پیشنهاد میکنند برای کسانی که میخواهند استراحت کنند، چرت روزانه فقط باید بین ۱۵ تا ۲۰ دقیقه باشد.
تحقیقات در مورد ارتباط بین چرت زدن و زمان خواب شبانه انجام شده که عوارض جانبی چرت را نشان میدهد. آنها به این نتیجه رسیدند که طول خواب شب ممکن است به دلیل چرت زدن و ایجاد بیماریها به هم بریزد.
چرت در طول روز
چنانچه در بخش سلامت میخوانید خواب شب بیش از حد طولانی، میتواند عاملی برای نیاز به چرتهای کوتاه مدت در طول روز باشد. از طرفی چرت زدن میتواند خواب شب را به تعویق بیندازد و در نتیجه کیفیت خواب شبانه در شرکت کنندگانی که در این تحقیقات یک چرت بلند مدت بیشتر از ۶۰ دقیقه در روز داشتند و شبها هم بیش از ۶ ساعت میخوابیدند، بهم میریخت و در معرض خطر بالاتری از مرگ و میر بودند.
مکانیزمهای مختلفی بین رابطه چرت زدن و افزایش خطر مرگ و میر و بیماریهای قلبی و عروقی وجود دارد. چرت زدن طولانی مدت میتواند تاثیر منفی روی جسم بگذارد، خطر افسردگی، کاهش فعالیت جسمی و وضعیت ذهنی ضعیف را به همراه داشته باشد که همگی عاملی برای مرگ و میر هستند.
با وجود همه این تفاسیر، اگر باز هم احساس کردید نیاز به یک چرت روزانه کوتاه مدت دارید، حتما آلارم گوشی خود را تنظیم کنید و این کار را در سریعترین وقت ممکن انجام دهید. این چرت باید قبل از یک ساعت به پایان برسد، در غیر این صورت عوارضی که گفته شد را در پی خواهد داشت./ نمناک