به گزارش راهبرد معاصر؛ امروز میز اقتصاد به بررسی توسعه انرژی تجدید پذیر برای حل ناترازی برق کشور رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق ، کمانی مدیرعامل سازمان انرژی های تجدید پدیر و بهره وری انرژی برق، نوده فراهانی عضو هیئت مدیره شهرک صنعتی شمس آباد بحث و بررسی شد.
سوال: در حال حاضر وضعیت تامین برق صنایع به چه صورت است؟
رجبی مشهدی: ساعات مصرف در اوج بار ۶۴ هزار مگاوات شد و پیشبینی ما این است که این هفته رکورد ۶۸ هزار مگاوات را بزنیم. ۳۵درصد از مشترکان خانگی مشمول تخفیف و پاداش شدند. قبض برخی از آنها رایگان و برخی بستانکار شده اند. این هفته ما کنکور سراسری را داریم و مردم باید صرفه جویی کنند تا ما بتوانیم برق حوزه ها را تامین کنیم.
صنایعی که در شهرک ها واقع هستند نیم روز شامل محدودیت میشوند. دیروز روز صنعت معدن بود و ما نسبت به سال گذشته ۲۰ درصد انرژی بیشتری تحویل دادیم.ما هر سال رشد چهار تا پنج درصدی داریم. از بیست خرداد که طرح ها آغاز شده ما ۲۰ درصد افزایش تولید داشتیم. ما از ساعت بیست و چهار تا هشت صبح هیچ محدودیتی نداریم. به صورت دقیق هم صنایع و هم وزارت صمت مطلع هستند.
سوال: نقش انرژی های تجدیدپذیر چیست و چرا در این نیروگاه ها هزینه نمی شود؟
کمانی:ما برای سال های متمادی تامین برق را داریم و مشکلی نداریم. در این دولت برنامه احداث ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدید پذیر داریم ما در گذشته فقط یک روش داشتیم که روش مناسبی بود، اما اکنون باید تنوع مدل را ایجاد می کردیم. ما سال گذشته مجوز ۴ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی گرفتیم. سرمایه گذاران در این مراحل مشکل تضمین بازپرداخت داشتند. این موجب شد که ما یک اصلاحیه داشته باشیم و نیروگاه ها اکنون میتوانند شناسه یکتا دریافت کنند. دیروز خوشبختانه یک نیروگاه صد مگاواتی منجر به عقد قرارداد شد. تابلو برق سبز در اردیبهشت امسال راه اندازی شد. بورس سبز هم راه اندازی شد و شرکت هایی که نیاز دارند ارائه می کنند و شرکت ها میتوانند برق آنها را عرضه کنند.
سوال: ما چقدر به نیروگاه های خورشیدی نیاز داریم ؟
رجبی مشهدی: ما هزار مگاوات نیروگاه های اتمی داریم. وزارت نیرو در دولت سیزدهم توجه خاصی به توسعه تجدید پذیر ها دارد. ۲۵ هزار مگاوات ما نیروگاه حرارتی خواهیم ساخت در این نیروگاه ها،نیروگاه های سیکل ترکیبی هم وجود دارد. نیروگاه های سیکل ترکیبی را جایگزین نیروگاه های کم بازده می کنیم. ما برای صنعت فولاد هم امروز برنامه ریزی کردیم.
سوال: اکنون در شهرک های صنعتی اوضاع چگونه است؟
نوده فراهانی: ما ناترازی داریم و باید برای تولید یک فکری کنیم و ما در زیر ساخت های برقی سرمایه گذاری چندانی نداشتیم. این سرمایه گذاری باید صورت بگیرد. در شهرک های صنعتی تمام کارخانجات میتوانند از سلول های خورشیدی استفاده کنند. اما باید یک سرمایه گذار کنار آنها قرار بگیرد تا واحد های کوچک تولید شان متوقف نشود. آفتاب ما در اکثر نقاط کشور تامین است و باید از آن استفاده کنیم.
سوال: چگونه ما برای سرمایه گذاران انگیزه ایجاد کنیم؟
کمانی: ما حدود یک سال و نیم است که دنبال گرفتن مجوز هستیم و در کمیسیون اقتصادی شورای اقتصاد تصویب شد و این روند کند است و ما دو سال زمان در نظر گرفتیم. ورود صنایع بزرگ برای احداث صنایع خورشیدی را داشتیم. ما اکنون در حال احداث ۶۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی هستیم. ما شهرک های صنعتی را داریم و ما سال گذشته قیمت خرید تضمینی را داشتیم. قیمت تضمینی ۸ تومان بود، اما اکنون به بیش از هزار و ششصد تومان رسیده است. ما بحث تامین منابع را داریم و صنایع باید ورود کنند تا بتوانیم این تامین را انجام دهیم. راه اندازی شهرک های خورشیدی هم انجام شد.
سوال: نظر شما چیست؟
رجبی مشهدی: یک ویژگی نیروگاه های خورشیدی این است که حداکثر تولید در ساعت های اوج مصرف است و به تامین پیک بار کمک بزرگی می کنند. ما تضمین می کنیم که بتوانیم به ناترازی کمک کنیم. حتی برای سقف های خورشیدی هم منابع لازم است که امیدواریم زود تر انجام شود./باشگاه خبرنگاران جوان