به گزارش راهبرد معاصر کلسترول یک ماده مومی شکل است که بدن از آن برای ساخت سلول ها و هورمون ها استفاده می کند. لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) و لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) دو نوع مختلف کلسترول هستند.
وقتی سطح کلسترول ناسالم باشد، خطر ابتلا به بیماری های جدی مانند سکته مغزی یا حملات قلبی را افزایش می دهد.
در این مقاله نوشیدنیهایی که ممکن است به کنترل سطح کلسترول کمک کنند و همچنین نوشیدنیهایی که باید از آنها اجتناب کنید، معرفی میشود.
چای سبز حاوی کاتچین و سایر ترکیبات آنتی اکسیدانی است که به نظر می رسد به کاهش LDL "بد" و سطح کلسترول کل کمک می کند.در مطالعهای در سال 2015، دانشمندان به موشها آب آشامیدنی حاوی کاتچین و اپی گالوکاتچین گالات، یکی دیگر از آنتی اکسیدانهای مفید چای سبز، دادند.
پس از 56 روز، دانشمندان متوجه شدند که سطح کلسترول و LDL "بد" در دو گروه از موشهایی که رژیمهای غذایی پرکلسترول داشتند، حدود 14.4 درصد و 30.4 درصد کاهش یافته است. با این حال، مطالعات انسانی بیشتری برای بررسی بیشتر این موضوع ضروری است.
چای سیاه هم می تواند تاثیر مثبتی بر کلسترول داشته باشد، اما به میزان کمتری از نوع سبز آن. این عمدتاً به این دلیل است که مقادیر مختلف کاتچین در چای به این معنی است که بدن مایعات را متفاوت جذب می کند.
علاوه بر این، کافئین همچنین می تواند به افزایش سطح HDL کمک کند.
سویا چربی اشباع کمی دارد. جایگزینی خامه یا محصولات لبنی پرچرب با شیر سویا یا خامه ممکن است به کاهش یا مدیریت سطح کلسترول کمک کند.
سازمان غذا و دارو مصرف 25 گرم پروتئین سویا در روز را به عنوان بخشی از رژیم غذایی کم چربی اشباع شده و کلسترول توصیه می کند تا به کاهش خطر بیماری قلبی کمک کند. علاوه بر این، ترجیحاً مصرف سویا به صورت کامل و حداقل فرآوری شده بدون قند، نمک و چربی اضافه شده است.
محققان توصیه می کنند روزانه 2 تا 3 وعده غذا یا نوشیدنی مبتنی بر سویا مصرف کنید که یک وعده آن 250 میلی لیتر شیر سویا است.
جو حاوی بتا گلوکان است که ماده ای ژل مانند در روده ایجاد می کند و با نمک های صفراوی تعامل دارد که ممکن است جذب کلسترول را مهار کرده و به کاهش سطح کلسترول کمک کند.
یک بررسی در سال 2018 نشان داد که نوشیدنیهای جو دوسر، مانند شیر و جو دوسر، نسبت به محصولات نیمه جامد یا جامد جو دوسر، کاهش مداوم کلسترول را ارائه دهند. یک لیوان 250 میلی لیتری شیر جو دوسر ممکن است 1 گرم بتا گلوکان فراهم کند.
حتماً برچسبهای نوشیدنی جو دوسر را بررسی کنید تا مطمئن شوید که حاوی بتا گلوکان هستند، که به عنوان بخشی از اطلاعات فیبر ظاهر شوند و چه مقدار در هر وعده شامل آن میشود.
گوجه فرنگی سرشار از ترکیبی به نام لیکوپن است که ممکن است سطح لیپید را بهبود بخشد و کلسترول بد LDL را کاهش دهد.علاوه بر این، تحقیقات نشان میدهد که فرآوری گوجهفرنگی به آب میوه، محتوای لیکوپن آنها را افزایش میدهد.
آب گوجه فرنگی همچنین سرشار از فیبر کاهش دهنده کلسترول و نیاسین است.یک مطالعه در سال 2015 نشان داد که 25 زن که روزانه 280 میلی لیتر آب گوجه فرنگی به مدت 2 ماه می نوشیدند، کاهش سطح کلسترول خون را تجربه کردند. شرکت کنندگان 20 تا 30 ساله بودند و دارای شاخص توده بدنی حداقل 20 بودند.
بسیاری از انواع توت ها سرشار از آنتی اکسیدان ها و فیبر هستند که هر دو ممکن است به کاهش سطح کلسترول کمک کنند.به طور خاص، آنتوسیانین ها، یک عامل آنتی اکسیدانی قوی در توت ها، می تواند به بهبود سطح کلسترول منبع مطمئن کمک کند.
توت ها همچنین کالری و چربی کمی دارند.با مخلوط کردن دو مشت - حدود 80 گرم - از هر توت، اسموتی توت درست کنید. توت ها را با 1/2 فنجان شیر یا ماست کم چرب و 1/2 فنجان آب سرد ترکیب کنید.
نمونه هایی از انواع توت ها به خصوص سالم عبارتند از:
استرول ها و استانول ها مواد شیمیایی گیاهی هستند که از نظر شکل و اندازه شبیه به کلسترول هستند که مانع از جذب مقداری کلسترول می شوند. سبزیجات و آجیل حاوی سطوح پایینی از استرول ها و استانول ها هستند که نمی توانند کلسترول را کاهش دهند.
شرکت ها این مواد شیمیایی را به چندین غذا و نوشیدنی اضافه می کنند که شامل اسپری های گیاهی غنی شده، نوشیدنی های ماست، شیر و آب میوه باشد.
FDA بیان می کند که اکثر مردم باید سعی کنند روزانه 1.3 گرم یا بیشتر استرول و 3.4 گرم استانول مصرف کنند.افراد باید این استرول ها و استانول ها را همراه با غذا مصرف کنند.
کاکائو ماده اصلی شکلات تلخ است. حاوی آنتی اکسیدان هایی است که پزشکان آن را فلاوانول می نامند که ممکن است سطح کلسترول را بهبود بخشد.
یک مطالعه در سال 2015 نشان داد که مصرف 450 میلی گرم نوشیدنی حاوی فلاوانول کاکائو دو بار در روز به مدت 1 ماه، سطح کلسترول بد LDL را کاهش می دهد در حالی که سطح کلسترول خوب HDL را افزایش می دهد.
کاکائو حاوی سطوح بالایی از اسیدهای چرب تک غیراشباع است که می تواند به بهبود سطح کلسترول نیز کمک کند.
با این حال، نوشیدنی های حاوی شکلات فرآوری شده دارای سطوح بالایی از چربی های اشباع شده هستند. افرادی که به دنبال گزینه های سالم هستند ممکن است بخواهند شکلات را با قندها، نمک ها و چربی های اضافه محدود کنند.
بسیاری از انواع شیرهای گیاهی حاوی موادی هستند که ممکن است به کاهش یا کنترل سطح کلسترول کمک کنند.
فرد می تواند با استفاده از شیر سویا یا شیر جو دوسر پایه اسموتی مناسب درست کند.
با مخلوط کردن 1 فنجان (250 میلی لیتر) شیر سویا یا جو دوسر با میوه ها یا سبزیجات کاهنده کلسترول، مانند:
افرادی که می خواهند سطح کلسترول خود را بهبود بخشند باید از این نوشیدنی ها اجتناب کنند:
نوشیدن بیش از 12 اونس نوشیدنی های شیرین در روز سطح HDL را کاهش دهد و سطح تری گلیسیرید یا سطح چربی در جریان خون را افزایش دهد.
نمونه هایی از نوشیدنی های شیرین شده با شکر عبارتند از:
برخی تحقیقات نشان داده است که مصرف کم تا متوسط الکل منبع معتبر می تواند از نظر سلامت قلب مفیدتر از عدم مصرف الکل باشد.
چندین تغییر در عادت رفتاری می تواند به کاهش سطح کلسترول کمک کند، مانند:
محدود کردن مصرف غذاهای سرشار از چربی های اشباع شده، مانند:
خوردن غذاهای سالم از جمله:
پزشکان همچنین می توانند داروهایی مانند استاتین ها را برای کمک به سالم نگه داشتن سطح کلسترول تجویز کنند.
بیشتر گیاهان، سبزیها و میوهها به علت فیبر و الیافی که دارند باعث کاهش کلسترول و تری گلسیرید خون میشوند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از باشگاه خبرنگاران، بیژن اعلایی متخصص داخلی گفت: تأثیر گیاهان در کاهش چربی خون یکسان نیست تأثیر برخی از آنها بیشتر است و به دلیل خاصیت کاهنده کلسترول و تری گلسیری از آنها استفاده میشود.
وی در ادامه گفت: بین گیاهان سیر بیشترین قدرت را در کاهش کلسترول و تری گلسیرید خون دارد و بیش از 100 صنعت داروسازی در دنیا از سیر فرآوردههای دارویی تهیه کردهاند، سیر علاوه بر کاهش کلسترول و تری گلسیرید خاصیت ضد میکروبی و ویروسی دارد. فشار خون و قند را کاهش میدهد و خون را هم رقیق میکند.