قیمت خرید خانه و نرخ اجاره مسکن در تهران امروز دوشنبه ۳۱ شهریور ۹۹-راهبرد معاصر

قیمت خرید خانه و نرخ اجاره مسکن در تهران امروز دوشنبه ۳۱ شهریور ۹۹

قیمت خرید خانه و نرخ اجاره مسکن در تهران بسته به امکانات و موقعیت جغرافیایی هر ملک متفاوت است و باید هزینه های مختلفی پرداخت کرد. در این خبر قیمت خرید خانه و نرخ اجاره مسکن در تهران امروز دوشنبه ۳۱ شهریور ۹۹ را می خوانید.
تاریخ انتشار: ۱۶:۳۴ - ۳۱ شهريور ۱۳۹۹ - 2020 September 21
کد خبر: ۵۹۹۱۹

راهبرد معاصر در بسته خبری امروز قیمت خرید خانه و نرخ اجاره مسکن در تهران، جدیدترین قیمت های عرضه شده در بازار مسکن برای خرید خانه و نرخ اجاره مسکن در  مناطق مختلف تهران را ارائه می کند. در این خبر قیمت خرید خانه و نرخ اجاره مسکن در تهران امروز دوشنبه ۳۱ شهریور ۹۹ را می خوانید.

 

قیمت مسکن

 

هزینه زندگی در تهران چقدر است؟

وبگاه لیوینگ کاست در ارزیابی جدید خود، متوسط هزینه زندگی ناخالص در شهر تهران را ماهانه ۳۷۲ دلار به ازای هر نفر اعلام کرد. (مبلغ فوق بر حسب نرخ رسمی دلار یعنی ۴۲۰۰ تومان و نه نرخ بازار آزاد اعلام شده است). هزینه کل زندگی که شامل هزینه مسکن نیز می شود ماهانه ۸۲۸ دلار است. بدین ترتیب تهران در بین ۹۲۹۴ شهر منتخب ۵۸۳۶ مین شهر گران جهان و ۳۷ درصد ارزانتر از گرانترین شهر جهان بوده است. 

 

در بین اقلام مختلف، هزینه مسکن ۴۵۵ دلار در ماه، حمل و نقل ۴۷.۲ دلار، غذا ۲۰۴ دلار و سایر اقلام ۱۲۱ دلار بوده است. 

 

۱- مشهد

متوسط هزینه زندگی ماهانه با احتساب هزینه زندگی: ۴۷۸ دلار

۲- اصفهان

متوسط هزینه زندگی ماهانه با احتساب هزینه زندگی: ۶۹۸ دلار

۳- تبریز

متوسط هزینه زندگی ماهانه با احتساب هزینه زندگی: ۴۴۰ دلار

۴- شیراز

متوسط هزینه زندگی ماهانه با احتساب هزینه زندگی: ۴۲۰ دلار

۵- باکو

متوسط هزینه زندگی ماهانه با احتساب هزینه زندگی: ۵۸۹ دلار

۶- تفلیس

متوسط هزینه زندگی ماهانه با احتساب هزینه زندگی: ۵۶۷ دلار

۷- دوحه

متوسط هزینه زندگی ماهانه با احتساب هزینه زندگی: ۱۸۰۴ دلار

۸- دوبی

متوسط هزینه زندگی ماهانه با احتساب هزینه زندگی: ۱۸۳۶ دلار

۹- استانبول

متوسط هزینه زندگی ماهانه با احتساب هزینه زندگی: ۶۲۳ دلار

۱۰- کی یف

متوسط هزینه زندگی ماهانه با احتساب هزینه زندگی: ۷۴۰ دلار

۱۱- نیویورک

متوسط هزینه زندگی ماهانه با احتساب هزینه زندگی: ۳۲۴۶ دلار

۱۲- شانگهای

متوسط هزینه زندگی ماهانه با احتساب هزینه زندگی: ۱۲۶۳ دلار

۱۳- لندن

متوسط هزینه زندگی ماهانه با احتساب هزینه زندگی: ۲۶۲۵ دلار

۱۴- سنگاپور

متوسط هزینه زندگی ماهانه با احتساب هزینه زندگی: ۲۱۳۴ دلار

۱۵- مسکو

متوسط هزینه زندگی ماهانه با احتساب هزینه زندگی: ۱۰۰۶ دلار

۱۶- لس آنجلس

متوسط هزینه زندگی ماهانه با احتساب هزینه زندگی: ۲۶۶۹ دلار

۱۷- سیدنی

متوسط هزینه زندگی ماهانه با احتساب هزینه زندگی: ۲۲۷۱ دلار

۱۸- برلین

متوسط هزینه زندگی ماهانه با احتساب هزینه زندگی: ۱۷۰۳ دلار

 


چند قدم تا خرید خانه در تهران

از این رو در این گزارش سعی داریم روش­هایی را که می­تواند جوانان و خانواده­ها را برای خرید خانه درتهران یا شهرهای بزرگ کمک کند، معرفی کرده و نقش ابزارهایی که تاکنون نتوانستند به این مهم بپردازند را با هم مرور کنیم.خب همانطور که می­دانید تورم بسیار بالا و رکود اقتصادی حاکم در کشورما، باعث شده تا هرچه نقدینگی تبدیل به کالا شود، میزان سرمایه صعود نسبی داشته و ارزش پول حفظ ­شود. در نتیجه در وضعیت فعلی، پس­انداز پول در کشورما به افزایش سرمایه منجر نمی­شود.

 

 

اما خرید خانه در تهران امری نیست که تا پیش از این رکود اقتصادی نیز می­توانستیم با پس­انداز چند ماه حقوق به سراغ آن برویم. پس چگونه می­توان برای خرید خانه در تهران اقدام کرد؟در حال حاضر ورود به بازارهای مختلف همچون ارز، طلا یا بورس می­تواند ارزش سرمایه­های انباشته شده مردم را همسو با تورم نگه دارد. اما در این جا سعی نداریم میزان موفقیت این بازارها را محاسبه کنیم و صرفا سرمایه­گذاری­هایی که سود مالی برای مردم داشته و در نهایت وارد چرخه ساخت و ساز می­شود را معرفی خواهیم کرد.

 

تسهیلات خرید خانه

 بنا بر آخرین اطلاع­رسانی سامانه تسهیلات بانک مسکن، زوجین تهرانی برای خرید خانه در تهران می­توانند 240 میلیون تومان وام دریافت کنند تا با 1 میلیارد تومان سرمایه­ای که خود به همراه خواهند داشت، اقدام به خرید خانه در تهران کنند. اما این مبلغ هم در نهایت به خرید یک واحد آپارتمان 40 تا 60متری در میانه شهر می­رسد. یعنی در حقیقت دولت یک پنجم قیمت یک خانه 40 الی 60 متری را در تهران می­پردازد و در ازای آن ماهیانه سه میلیون و 997 هزارتومان پراخت می­کند تا 575 میلیون تومان مبلغ تسهیلات و سود آن را در 12 سال دریافت ­کند. جهت مطالعه مطلب، چگونه وام مسکن بگیریم می‌توانید به مجله اینپین مراجعه کنید و از شرایط دریافت وام مسکن آگاه شوید.

 

بدین صورت تسهیلات خرید خانه در کشور ما نمی­تواند کارساز باشد و باید در مرحله نخست، مدت بازپرداخت تسهیلات به شکل قابل توجهی افزایش، و نرخ سود آن نیزکاهش چشمگیری داشته باشد.

 

خرید خانه در طرح مسکن ملی یا مسکن مهر

مسکن مهر یکی از طرح­های عمرانی کشور بود که با انتقادهای بسیاری از سوی کارشناسان ومسئولین مواجه شد. اما به هر طریق تعداد بسیاری از خانواده­های کم­درآمد را خانه­دار کرد. بررسی نقاط ضعف و قوت این طرح­ها موضوع این گزارش نیست و صرفا به خانه­دار شدن مردم از طریق مسکن ملی می­پردازیم.

 

به گفته وزیرراه و شهرسازی تا پایان فعالیت دولت دوازدهم 70 هزار واحدمسکونی درقالب طرح مسکن ملی به تهرانی­ها واگذار می­شود.  قیمت این واحدها بین 2 تا 2 و نیم میلیون تومان در نظر گرفته شده است. با درنظر گرفتن خوشبینانه­ترین حالت، کسانی که هیچ دارایی ثبت شده­ای نداشته، تا به حال از خدمات دولتی استفاده نکرده­اند و در نهایت تمام شرایط ثبت­نام در این طرح را دارند، می­توانند به خرید خانه در این طرح امیدوار باشند. مدنظر داشته باشید، به گفته معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه­ و­شهرسازی این واحدها در متراژ 75 متری ساخته می­شوند که می­توان گفت قیمت واندازه بسیارمعقولی دارد. امید است این طرح همانطور که مطرح شد، اجرا شود و تداوم داشته باشد.

 

قیمت مسکن تهران

 

بورس مسکن

مدتی است بازارسرمایه ایران یکی از بهترین عملکردها را داشته و هم اکنون که تمام دنیا سقوط سهام و بورس خود را تماشا می­کنند، شاخص بورس تهران هر روز با روند صعودی، رکوردهای خود را می­شکند. از این رو استفاده بهینه­تر ازاین سرمایه­های وارد شده به بورس، با ایجاد ابزارهای نوین در بازارهای جدید، می­تواند مزایای بسیاری به همراه داشته باشد.

 

بورس مسکن یکی از بخش­هایی است که می­تواند به صورت مستقیم در خانه­دار کردن مردم نقش ایفا کند. بدین طریق بورس مسکن در بخش­هایی همچون یونیت متعلق به انبوه­سازان، ورود اکثر مصالح ساختمانی به بورس و تابلوی اختصاصی بورس مسکن و ساختمان در بورس کالا فعالیت می­کند.

در نتیجه یکی از بهترین راههای خرید خانه در تهران ورود به بورس مسکن و خرید اوراق سلف موازی استاندارد است.

گفتنی است خرید متری مسکن نیز از طریق بورس میسر شده است که با همین روال، بورس کالا از طریق انتشار اوراق سلف موازی استاندارد به پیش فروش متری املاک می­پردازند.در نتیجه یکی از بهترین راههای خرید خانه در تهران ورود به بورس مسکن و خرید اوراق سلف موازی استاندارد است.

 

چه خبر از مسکن ملی تهران؟

این روزها بسیاری از شهروندان به دنبال گران شدن زمین و مسکن در تهران، نگران خرید یا تهیه خانه هستند و دولت نیز طرح اقدام ملی مسکن را برای پاسخگویی به این دغدغه کلید زده‌ است تا جمع قابل توجه دیگری نیز صاحب خانه شوند.

 

مدیرکل راه‌وشهرسازی استان تهران تعداد واحدهای افتتاح شده مسکن مهر در استان تهران از ابتدا تاکنون را ۹۶ هزار و ۹۴۲ واحد برشمرد و گفت: سهم استان در شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت ۱۰۰ هزار و ۲۱۱ واحد بود که ۹۷ درصد آن تاکنون به بهره‌برداری رسیده‌است.

 

خلیل محبت‌خواه افزود: ۲ هزار و ۷۸۱ واحد باقی مانده مسکن مهر نیز در مرحله نازک‌کاری است و در مجموع پیشرفت فیزیکی آنها به ۹۹ درصد می‌رسد.

 

وی با بیان اینکه یکهزار و ۴۶۲ واحد از تعهد راه‌وشهرسازی استان فاقد متقاضی به شمار می‌رود، بیان کرد: برای ۸۷ هزار و ۱۷۲ واحد از تعهد این اداره‌کل پایان کار و برای ۹۲ هزار و ۵۵۰ واحد کارت اقساط صادر شده است.

 

وی تصریح کرد: از میان سه هزار و ۲۵۹ واحد مسکن مهر مورد تعهد این اداره‌کل هم یکهزار و ۳۵۲ واحد خود مالک و ۴۴۵ واحد پروژه‌های دارای مشکل حقوقی تعاونی ۹۹ ساله و تفاهم‌نامه سه‌جانبه است.

 

مدیرکل راه‌وشهرسازی استان تهران بیان کرد: پالایش اولیه متقاضیان ثبت‌نامی مرحله اول پایان یافته و هم‌اکنون در مرحله احراز شرط سکونت است و پس از این مرحله تایید نهایی انجام و بلافاصله افتتاح حساب در بانک مسکن به صورت اتوماتیک انجام می‌گیرد تا متقاضیان در شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت مبلغ ۳۰ میلیون تومان و در شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر و شهرهای جدید مبلغ ۴۰ میلیون تومان در مرحله نخست واریز کنند.

 

محبت‌خواه به شرایط متقاضیان طرح اقدام ملی نیز اشاره ‌کرد و اظهارداشت: متقاضی باید متاهل یا سرپرست خانوار باشد و زنان خودسرپرست مشروط به داشتن حداقل سن ۳۵ سال می‌توانند ثبت‌نام کنند.

 

وی دریافت نکردن تسهیلات ساخت یا خرید از ابتدای سال ۱۳۸۴ تاکنون را شرط دیگر برای متقاضیان عنوان و اضافه کرد: متقاضی و افراد تحت تکفل باید فاقد زمین یا واحد مسکونی از ابتدای سال ۱۳۸۴ به بعد باشد و فرم «ج» سبز داشته و حداقل پنج سال سابقه سکونت در شهر مورد تقاضا داشته باشد که البته این شرط در مورد شهرهای جدید و متقاضیان ساکن شهر تهران صدق نمی‌کند.

 

ثبت‌نام طرح اقدام ملی مسکن از اسفند سال ۱۳۹۸ شروع شد و بناست طی روزهای آینده عملیات اجرایی ۱۰ هزار واحد آن با حضور رئیس‌جمهوری آغاز شود.

 

حباب سنجی مسکن کشوری

نتایج عملیات سنجش حباب مسکن در مراکز استان‌ها که با «نسبت قیمت به اجاره» انجام می‌شود، حاکی است: در ۲۲ مرکز، عدد این نسبت از سقف متعارف خود عبور کرده است که به معنای وضعیت قرمز سطح قیمت مسکن -با معیار P به R- است. از طرفی در ۸ شهر دیگر اگر چه نسبت قیمت به اجاره هنوز از سقف متعارف (عدد ۲۵) عبور نکرده، اما در مرز آن قرار دارد که به معنای وضعیت زرد قیمت مسکن است. دمای مسکن یک شهر مرکز استان، معتدل است. با شرایط فعلی مطابق آمار مربوط به معاملات بهار ۹۹، رابطه قیمت مسکن و اجاره‌بها در خیلی از شهرهای کشور از حالت طبیعی خود خارج شده است. با توجه به سخت بودن شرایط بازار اجاره برای رشد تند اجاره‌بها، احتمال تداوم روند ماه‌های اخیر برای قیمت مسکن، ضعیف است. مقایسه «نسبت قیمت به اجاره» تهران با بقیه مراکز، یک تفاوت معنادار را مشخص می‌کند.

 

قیمت خرید خانه و نرخ اجاره مسکن در تهران امروز دوشنبه ۳۱ شهریور ۹۹

 

نسبت قیمت به اجاره ملک در ۲۲ مرکز استان کشور، از محدوده متعارف خارج شد. بررسی داده‌های تازه‌ترین گزارش مرکز آمار از تغییرات نسبت قیمت به اجاره مسکن(P بهR) در ۳۱ استان کشور طی بهار امسال، نشان می‌دهد دماسنج بازار ملک در غالب شهرهای کشور در وضعیت «زرد» و «قرمز» قرار دارد. به این معنی که سطح قیمت آپارتمان‌ها و خانه‌ها در عمده شهرهای بزرگ کشور در مقایسه با اجاره‌بها، به بالاترین نسبت رسیده یا در حال رسیدن به سقف متعارف است.

 

داده‌های رسمی از معاملات خرید و اجاره آپارتمان در بهار ۹۹ مربوط به ۳۱ مرکز استان کشور حاکی از آن است که نسبت قیمت به اجاره ملک در ۲۲ مرکز استان، از سقف متعارف تعریف شده عبور کرده است. این نسبت قیمت به اجاره مطابق رابطه سنتی بین این دو بازار، بین عدد ۱۵ و ۲۵ مشخص شده است. در واقع کف نسبت قیمت به اجاره مسکن در شهرهای کشور معادل ۱۵ و سقف آن معادل ۲۵ است.

 

عدد حاصل از این نسبت، متناسب با روند قیمتی مسکن و اجاره‌بها، در دوره‌های رونق و رکودی بازار مسکن در نوسان است. به‌طوری‌که در دوره‌های زمانی که بازار مسکن در رکود معاملاتی قرار دارد و قیمت‌ها رشد چندانی را تجربه نمی‌کند، عدد حاصل از این نسبت حول و حوش عدد ۱۵ قرار دارد و در دوره‌های رونق معاملاتی و بروز جهش و ناپایداری قیمتی در بازار مسکن، عدد حاصل از این نسبت به سقف یعنی ۲۵ نزدیک و در برخی دوره‌ها از این سقف عبور می‌کند.

داده‌های آماری مربوط به تغییرات فصلی قیمت و اجاره‌بهای مسکن در استان‌های کشور نشان می‌دهد در بهار امسال در بخش عمده مراکز استان‌های کشور، وضعیت دوم برای نسبت قیمت به اجاره املاک رخ داده است.

جزئیات این گزارش بیان می‌کند در فصل بهار امسال، در ۲۲ مرکز استان کشور، نسبت قیمت به اجاره ملک از سقف متعارف(عدد ۲۵) رد شده است. عبور از این سقف به معنی آن است که در این دوره زمانی، از زاویه قیمت به اجاره، سطح قیمت بالاتر از وضع متعارف است.

 

هرچند از دیدگاه برخی از کارشناسان اقتصاد مسکن، بازار املاک شهرهای کشور به دلایل مختلف همچون رشد نقدینگی و انتظارات تورمی در وضعیت عادی قرار ندارد و همین عوامل منجر به رشد و تحریک قیمت‌ها می‌شود و همین عوامل هم موجب می‌شود که مشاهده این سطح قیمتی در بازار مسکن به‌عنوان شکل‌گیری حباب قیمتی مطرح نباشد اما به هر حال از منظر محدوده متعارف قیمت به اجاره، این سطح از قیمت‌ها به معنی قرارگیری در یک وضعیت غیرعادی است.

 

بیشترین نسبت قیمت به اجاره مسکن در شهرهای اراک، شهرکرد، اردبیل، شیراز، اصفهان و زنجان قابل مشاهده است.

 

جالب آنکه علاوه بر این ۲۲ مرکز استان، ۸ شهر مرکز استان دیگر نیز در محدوده «زرد» به لحاظ نسبت قیمت به اجاره ملک قرار دارند. یعنی یا نزدیک به سقف متعارف قرار گرفته‌اند یا آنکه دقیقا روی سقف متعارف یعنی عدد ۲۵ هستند.

 

نسبت قیمت به اجاره در شهرهای بوشهر، بیرجند، اهواز، سمنان، قزوین، سنندج، کرمان و خرم آباد در محدوده زرد رنگ قرار دارند.در میان ۳۱ مرکز استان کشور نیز فقط شهر یاسوج است که نسبت قیمت به اجاره اندکی با کف یعنی ۱۵ فاصله دارد. در این شهر، نسبت قیمت به اجاره معادل ۱۶ است.

 

قیمت مسکن در تهران

 

آن‌طور که نتایج بررسی‌های فصلی مرکز آمار مشخص کرده است میانگین اجاره‌بهای مسکن در شهرهای کشور معادل ۱۷ هزار تومان به ازای هر مترمربع است. البته در برخی از شهرهای بزرگ کشور، میانگین اجاره‌بهای ملک بیش از میانگین کشوری است. به‌عنوان مثال میانگین اجاره‌بهای ملک در شهر تبریز معادل ۱۴ هزار و ۳۰۰ تومان، در شهر کرج معادل ۲۰ هزار و ۷۰۰ تومان، در شهر اصفهان معادل ۱۱ هزار و ۸۵۰ تومان و در شهر مشهد معادل ۱۳ هزار و ۴۳۰ تومان به ازای هر مترمربع است.

 

به این ترتیب، با توجه به رقم میانگین اجاره‌بهای واحد مسکونی در کشور که معادل ۱۷ هزار تومان به ازای هر مترمربع و با لحاظ میانگین مساحت آپارتمان‌های اجاری در شهرهای کشور که حدود ۱۰۰ مترمربع است؛ مبلغ اجاره ماهانه برای هر واحد مسکونی معادل یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان قابل برآورد است. با احتساب این رقم اجاره ماهانه نیز، میانگین مبلغ رهن یک واحد مسکونی معادل ۵۶ میلیون تومان است.

 

مقایسه میانگین مبلغ رهن یک واحد مسکونی متعارف در مرکز استان‌ها با وام ودیعه پیش‌بینی شده برای شهرهای بزرگ کشور (معادل ۳۰ میلیون تومان) نشان می‌دهد رقم وام کمک ودیعه در این شهرها، حدود نیمی از هزینه اجاره‌نشینی در این شهرها را پوشش می‌دهد.

 

اما گذشته از ظاهر مساله بالارفتن نسبت قیمت به اجاره ملک در مراکز استان‌ها، ریشه‌یابی بروز این مساله نیز نکات قابل توجهی را نشان می‌دهد.

 

بررسی جزئیات این نسبت در میان شهرهای بزرگ کشور حاکی از آن است که نسبت قیمت به اجاره ملک در عمده مراکز استان‌ها از شهر تهران هم پیشی گرفته است. به‌عنوان مثال در شهرهایی همچون تبریز، ارومیه، اردبیل، اصفهان، اراک، شهرکرد، شیراز، قم و... نسبت قیمت به اجاره طی فصل بهار ۹۹ از شهر تهران که معادل ۲۸ است، سبقت گرفته است.

 

از این رو این سوال به وجود می‌آید؛ «چرا سطح نسبت قیمت به اجاره در شهرهای بزرگ در مقایسه با تهران بالاتر رفته است؟» برای پاسخ به این سوال، دو علت اصلی قابل توضیح است.

 

اول آنکه در بهار امسال، تورم مسکن در اغلب استان‌های کشور به دلیل آنکه جهش قیمت در این شهرها با یک تاخیر زمانی در آنها رخ داد، از تهران سبقت گرفت. آمارها نشان می‌دهد برخلاف بازار مسکن شهر تهران که از نیمه سال گذشته تورم قیمتی را تجربه کرده بود، بازار مسکن شهرهای بزرگ کشور از ابتدای سال جاری به این تورم قیمتی دچار شدند، از همین رو، رشد قیمت مراکز استان‌ها از تهران بالاتر رفت.

 

داده‌های مرکز آمار ایران نشان می‌دهد تورم مسکن در شهر تهران طی بهار امسال نسبت به بهار سال گذشته معادل ۴۴ درصد ثبت شده، این در حالی است که تورم ملکی در بازار مسکن مراکز استان‌های کشور در همین بازه زمانی بیش از ۷۰ درصد بوده است.

 

علاوه بر این عامل، یک اهرم کمکی دیگر نیز به بالارفتن نسبت قیمت به اجاره طی بهار امسال در شهرهای بزرگ کشور کمک کرد.در کنار عامل نخست، تورم کمتر اجاره مراکز استان‌ها نسبت به تهران سبب شد نسبت قیمت به اجاره در این شهرها بیش از تهران باشد.

 

جزئیات گزارش آماری مرکز آمار حاکی از آن است که میانگین اجاره‌بها در تهران در بهار امسال نسبت به بهار سال گذشته معادل ۳۸درصد افزایش را تجربه کرده است. این در حالی است که در عمده شهرهای مرکز استان‌ها، میانگین اجاره‌بها در بهار ۹۹ نسبت به بهار ۹۸ کمتر از ۳۰ درصد رشد داشته است. جالب آنکه تورم بازار اجاره در عمده شهرهای بزرگ کشور کمتر از میانگین کشوری بوده است.

 

بررسی‌های مرکز آمار ایران بیانگر آن است که میانگین اجاره‌بها در شهرهای کشور طی بهار امسال نسبت به سه ماه نخست سال گذشته معادل ۳۶ درصد افزایش داشته است.

 

در مجموع اثرگذاری هر دو عامل سبب شد نسبت قیمت به اجاره مسکن در شهرهای مرکز استان‌ها از تهران بالاتر رود. به این معناکه از یک سو فشار اجاره‌بها در مراکز استان‌ها به دلیل استطاعت کمتر اجاره‌نشین‌ها کمتر از تهران بود و از سوی دیگر سرعت رشد قیمت ملک در بهار امسال در این شهرهای کشور نسبت به تهران بیشتر بود.

 

قیمت مسکن در تهران

 

عامل بهم ریختگی بازار مسکن چیست؟

عددی که با توجه به کاهش ارزش پول ملی و قدرت خرید موجود حقوق و دستمزد، خرید مسکن را برای بخش بزرگی از مردم دست‌نیافتنی‌تر کرده است. استدلال عمده دولت در چند سال گذشته درباره دلایل افزایش قیمت زمین و ملک، به هم خوردن تعادل عرضه و تقاضای مسکن است و بر همین اساس هم طرح مالیات بر خانه‌های خالی قرار است به اجرا گذاشته شود تا طرف «عرضه مسکن» تقویت شود.

 

قرار بر این بود تا طبق طرح مطالعات طرح جامع مسکن، سالانه یک میلیون واحد مسکونی ساخته شود، با این وجود در هفت سال اخیر در هر سال حدود ۳۰۰ هزار واحد مسکونی ساخته شده است و به این ترتیب در این چند سال، حدود ۴ میلیون واحد کمبود عرضه مسکن به وجود آمده و گفته می‌شود این کمبود عرضه منجر به افزایش قیمت مسکن شد. بر اساس اعلام بانک مرکزی، مرداد ماه امسال متوسط قیمت یک مترمربع مسکن در شهر تهران به ۲۳ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان رسید که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۷۷،۴‌درصد و نسبت به ماه قبل ۱۰،۵‌درصد افزایش را نشان می‌دهد.

 

همچنین در مرداد ماه ۱۳۹۹ تعداد معاملات به ۹۰۸۰ فقره رسیده که نسبت به ماه گذشته ۳۵،۴درصد کاهش و نسبت به ماه مشابه سال گذشته ۱۷۵،۸درصد افزایش داشته است. اما موضوعی که اخیرا محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی در‌خصوص بازار مسکن مطرح کرده دلیل شوک قیمتی در این بازار است.

 

او گفته که افزایش قیمت مسکن به دلیل «هجوم نقدینگی سرگردان» به بازار ملک و مستغلات بوده و افزوده که « تحولات پرالتهابی که امروز بازار مسکن با آن روبه‌رو است صرفا به فعل و انفعالات این بازار مرتبط نمی‌شود، بلکه حجم نقدینگی لجام‌گسیخته موجود در کشور این بلا را بر سر بازار مسکن آورده و کافی است سوداگران احساس کنند یک بازار از بازدهی خارج شده، سریعا نقدینگی‌ها را از بازاری خارج و به بازاری دیگر منتقل می‌کنند.»

 

به گفته وزیر راه و شهرسازی راهکار حل مشکل مسکن و ساماندهی نقدینگی‌های سرگردان در جامعه اعمال سیاست و برنامه‌های کاربردی از سوی دولت است تا بتواند نقدینگی را کنترل و با جمع کردن آن از سطح جامعه، این پول‌ها را به سمت تولید هدایت کند.

مطالب مرتبط
ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار